Meningsverschil tussen Belastingdienst en Autohandelaar

Groene plaat verzekering Garageverzekering

De Belastingdienst legde een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting op aan een autohandelaar. De aanslag had betrekking op een tot zijn handelsvoorraad behorende auto van meer dan 25 jaar oud. Voor die auto gold dus een vrijstelling van belasting.

Controle door RDW

Ten tijde van de controle was de auto echter niet voorzien van de Groene Kentekenplaten die horen bij het Handelaarskenteken. Volgens de Belastingdienst is het voeren van een Handelaarskenteken óók verplicht als voor een voertuig een vrijstelling van belasting geldt.

Mening Handelaar

De autohandelaar dacht daar heel anders over! Deze was van mening dat er geen sprake van misbruik van de Handelaarsregeling kon zijn vanwege de vrijstelling.

Visie Rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat de vrijstelling van belasting wegens de leeftijd van de auto er een is zonder verdere voorwaarden. Wanneer op grond van een onvoorwaardelijke vrijstelling geen belasting is verschuldigd, dan kan deze belasting ook niet worden nageheven.

De Rechter heeft daarom de naheffingsaanslag en de boete vernietigd.

Desalniet te min blijft het zaak om altijd alert te zijn en het Handelaarskenteken binnen de kaders van Handelaarsregeling te gebruiken.