Handelaarskenteken Vergeten: Een Duur Autoritje

Groene plaat verzekering Garageverzekering

Autohandelaar F. Porsche reed op 25 maart 2010 op de openbare weg in een auto die tot zijn bedrijfsvoorraad behoorde. De auto was tijdens die rit niet voorzien van een Groene Plaat. Autohandelaar F. Porsche werd gesignaleerd en kreeg een naheffingsaanslag MRB opgelegd, met een verzuimboete van 100% .

In bezwaar

Autohandelaar F. Porsche ging in bezwaar tegen die naheffingsaanslag, en daarna, toe de inspecteur zijn bezwaar niet honoreerde, in beroep. Voor het Hof Den Bosch stelde autohandelaar F. Porsche dat de naheffingsaanslag ten onrechte was, omdat de auto tijdens de rit op 25 maart 2010 niet meer tot zijn bedrijfsvoorraad behoorde.

Mening van het Hof

Autohandelaar F. Porsche had de betreffende auto kort daarvoor van het ondernemingsvermogen overgebracht naar zijn privé vermogen. De inspecteur voerde daartegen aan dat uit het controle-formulier bedrijfsvoorraad duidelijk bleek dat de auto tijdens de cruciale rit nog wél tot zijn ondernemingsvermogen behoorde. De auto stond dus geregistreerd in de bedrijfsvoorraad!

Het Hof stelde de inspecteur in het gelijk!

Gebruik auto in strijd met regeling Handelaarskenteken

Autohandelaar F. Porsche had geen stukken overlegd waaruit de juistheid van zijn stelling bleek. Door met de betreffende auto gebruik te maken van de openbare weg zonder dat de handelsvoorraad auto was voorzien van de verplicht gestelde Groene Plaat, had autohandelaar F. Porsche in strijd gehandeld met de wettelijke regeling voor het gebruik van een handelaarskenteken.

Het Hof handhaafde de naheffingsaanslag en vond de boete van 100% passend en logisch!

Feitelijk is het Hof hier nog mild geweest, daar ook kon worden vastgesteld dat er geen sprake was van een proefrit, maar een privé rit met een auto die niet WA verzekerd was.

Het gebruik van een Groene Plaat is alleen toegestaan op een auto die in de handelsvoorraad staat geregistreerd en waarmee een proefrit wordt gemaakt.

Oplossing

Het gebruik van het Handelaarskenteken is aan strenge regels gebonden, houdt je dus aan deze bepalingen, zo voorkom je discussie!